Alertan de que los macroviñedos cargados de fitosanitarios arruinan el rural del Val da Ulla

Sindicatos y plataformas vecinales critican la deforestación para plantar vides de albariño que requieren 14 veces más químicos que el maíz

Lídia Senra, segunda por la derecha, en la Xornada sobre Impactos dos Grandes Viñedos celebrada en Vedra.

Lídia Senra, segunda por la derecha, en la Xornada sobre Impactos dos Grandes Viñedos celebrada en Vedra. / SLG

Marcos Manteiga Outeiro

El Sindicato Labrego Galego-Comisións Labregas (SLG-CCLL) puso en marcha una jornada informativa en la Casa da Estación de Vedra para alertar “ao respecto das consecuencias para a veciñanza e o medioambiente da instalación de grandes empresas vitivinícolas na comarca da Ulla, que están acaparando importantes extensións de terra que, ademais, en moitas ocasións nunca foran adicadas á plantacións de vides senón a dirixidas a outras producións alimentarias”, reseñan. Y al hilo, alertan también del abuso de plaguicidas, al necesitar “14 veces máis químicos que o cultivo de millo”.

Para frenar estos presuntos desmanes surgía la Plataforma si a un Rural Vivo que, según una de sus miembros, la sanitaria Natalí González, se puso en marcha “diante da desesperación e desolación de ver como estaba talando centos de hectáreas de árbores autóctonas, sobre todo carballos e sobreiras centenarias que lembrábamos de toda a vida”. 

Y si bien nació inicialmente por el impacto visual, paisajístico y emocional, pronto se percataron de que este modelo de macrocultivos ponía en jaque “as viñas para autoconsumo, e tamén as pequenas adegas que fan un traballo marabilloso, que respectan as masas forestais, tentan poñerse o máis lonxe posíbel das casas”.

González continúa argumentando que “o que está pasando agora é que están desembarcando estas grandes empresas que están levando todo a eito, que non lles importa nada a biodiversidade nin a saúde das persoas, que están poñendo viñas ata debaixo das nosas xanelas, un dos cultivos máis agresivos que existen hoxe en día debido ao uso intensivo de fertilizantes e fitosanitarios, con graves repercusións na saúde”.

Desde la Biología

Estos datos fueron refrendados por el doctor en Bioloxía e integrante de la Plataforma pola Regulación de sulfatos no Salnés, José Pereira, quien lamentó que en su comarca también quedaran tocadas las bodegas artesanales y que ahora estén “rodeados de viñedos”, denunciando que “temos problemas cos sulfatados na contorna do colexio, por exemplo, ou cas plantacións de leitugas e outros vexetais que comercializan cooperativas da zona”. También se refirió a los “altísimos” beneficios de la Denominación de Orixe Rías Baixas, y que la Administración está favoreciendo ese modelo intensivo para llenar lineales, “permitindo cultivos en terras agrarias e forestais, sen que se plantexen o feito de que é un cultivo altamente demandante de fitosanitarios”, abundaba en Vedra. 

Pereira lamenta asimismo que “das pedras de cobre, que xa eran malas, pasamos a produtos sintéticos que practicamente reúnen todas as marcas de risco que hai no mercado: nocivo para o medio ambiente, canceríxeno, corrosivo... Ademais sábese que o empeoramento do quecemento global as viñas van sufrir moito, polo que previsiblemente aumentará o uso destas substancias”.

Testimonio de Senra

La exeurodiputada Lídia Senra, hoy “labrega agroecolóxica de Vedra”, quiso dejar claro en la jornada informativa que “estase traspasando a terra das mans labregas que nos dan de comer a estas empresas que só queren as terras para o seu propio beneficio e mesmo en moitos casos para especular”. 

La que fuera también secretaria xeral del Sindicato Labrego instó a la Administración pública a adoptar responsabilidades en la custodia de tierras para la produción de alimentos, ya que “se a alimentación é fundamental para a vida, a terra debería ter unha función social. Precisamos unha figura que protexa a terra, e que independentemente de quen sexa a propiedade da mesma, tería que haber formas de que esa terra non puidera traspasarse ás grandes empresas, a estes negocios, porque ao final, é quitar a terra das mans de quen a traballa para entregala, vendela, hoxe a grandes industrias vitivinícolas, e mañá a outro tipo de negocio”.

Suscríbete para seguir leyendo